Castle – utan djup med klychor.

Castle är ABC producerad TV-serie som började sändas i mars 2009. Serien har inte kommit till Sverige än, men för den TV-serie intresserad kan det vara intressant med en förhandsrecension.

Jag beklagade mig för en vän att det inte fanns några nya Bones avsnitt att titta på bara gamla repriser. Han gav mig då några avsnitt av Castle att titta på med löftet att de var lika Bones i sin uppbyggnad och handling. Visst kan jag se likheter, men också mängder av skillnader och skillnaderna gör inte Castle bättre än Bones.

Castle handlar om Richard Castle, en känd deckarförfattare som precis skrivit en bok där han tagit livet av sin huvudkaraktär sedan många böcker tillbaka vilket ger honom skrivkramp. Kate Beckett är kriminalpolis vid NYPD och när hon undersöker en brottsplats inser hon snart att hon sett det förut i en av Castles böcker. Castle kallas in för att hjälpa NYPD att lösa mordet som sedan blir morden. Kate är mer än tveksam till hans närvaro och är glad när fallet är över och Castle försvinner från stationen. Men en serie med titeln Castle kan inte stänga ute huvudkaraktären Richard Castle och i nästa avsnitt är han tillbaka. Castle ser Beckett som sin nya inspiration till framtida böcker och använder sina kontakter för att få komma och observera Becketts arbete som en del av hans research. Castle använder sedan Beckett som en förlaga till sin huvudkaraktär i sin nästa bok där hon går under namnet ”Nikki Heat”. Beckett som är en storläsare av hans böcker är först tveksam till hans närvaro men accepterar allt eftersom hans närvaro och ser att han kan ge ett nyttigt perspektiv.

Precis som min sammanfattning av serien antyder så handlar serien mycket om Castle vilket kanske inte är så konstigt med tanken på titeln. Men till skillnad från Bones som lyckas variera perspektivet mellan Bones och Booth klarar inte Castle av att ge mer än ett perspektiv och det är Castle. Kate Beckett är ingen utanför arbetsplatsen medan vi får följa Castle i hans privat liv och får möta hela hans familj samt att vi får följa hans karriär. Castle blir på så sätt en hel figur medan Beckett inte blir något annat än en polis. Visst får man höra en och annan snyft historia om Becketts liv och om varför hon blivit polis. Serien bjuder också på många klycher. Den vresige polismästaren tycks ha en favorit mening och det är ”catch that man before he kills again!” en mening han kan använda flertalet gånger under samma avsnitt.

Serien behöver för att behålla mitt intresse utvecklas bortom polisstationen och bortom Castle. Styrkan i Bones är just att den nästan lyckas med att hålla ett jämt perspektiv mellan Bones och Booth. Mellan Castle och Beckett råder än så länge obalans där Beckett blir underordnad den smarta och världsvana Castle.

Läs mer om serien här på imdb

Tillägg 9 december 2011: Serien har nu sänts på TV4 och borde således för den som är intresserad komma ut på svensk DVD inom en snar framtid. Kanske tar TV 4 även in en andra säsong?

Elin Segerlind

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s