Om: Spargrisarna kan rädda världen

Utdrag från Loresnsbergsteaterna beskrivning av Spargrisarna kan rädda världen:

Grisar 1280En väldigt ny revy där fyra herrar* (dvs nya i sin roll som gamla) i ord, toner, hopp och steg, tillsammans med en ofattbart stor tiomannaorkester, tar sig an samtidens samtliga samtalsämnen i en halsbrytande quickmix.

Ingen röd tråd att hänga upp sig på. Ingen handling att blanda bort korten med. Bara det allra roligaste i ett delikat destillat som kommer att göra den glade ännu gladare och alla andra precis lika glada.

Spargrisarna kan rädda världen mottogs med blandade tillrop från publiken. De flesta är dock överens om att det inte är deras bästa stund – men med det sagt är det inte en revy utan guldkorn. Det finns många delar av denna osammanhängande rad nummer som håller hög GAS-klass.

En av mina favoriter är Jans lågmälda Vilken tur som handlar om att vi ibland borde sova oss igenom jobbiga perioder alternativt hoppas att vi en dag vaknar och inser att allt bara var en dröm. Ett tema som återkommer från bland annat Kasino Feber.

Ett annat stycke bra underhållning är Gubbar i förstora kostym . Det är bra rent musikaliskt, ett kul nummer och också en samhällsudd som är typisk för gruppen och Claes i synnerhet. Vilka gubbarna i förstora kostymer är får vi tänka oss själva. Numret efterfårgar hur som helst en förändring till ett samhälle där beslutsfattare och makthavare (för de är ju inte alltid samma personer) tar reson.

Samma tema återkommer ju i humoristiska Bosses bäver Bob. En kuplett om man så vill med Anders på ukulele, ett inslag som vi vant oss vid och kommit att uppskatta mycket.

En personlig favorit är också Cirkulation. Inte så mycket för texten som för den musikaliska samstämigheten mellan ensamblen och så klart för scenframträdandet. Vem blir inte imponerad av två människor på över 60 som rockar rockring och sjunger samtidigt utan att behöva börja om!

En scen som jag tror kommer bli klassisk och har möjlighet att sprida sig vidare utanför den vanliga kretsen är Claes Flagstångs funderingar . Claes har i sina texter väldigt sällan tagit ställning mot något enskilt parti eller nämnt några politiker eller makthavre vid namn. Det har varit underförstått ibland och ofta har det istället varit en kritik mot en samhällsstruktur utan tydligt peka på en eller flera som bär ansvar (som Den enskilde medborgaren). Men flera gånger nu har han låtit bli att parrodiera på SD utan att dölja att det är just de han pratar om, och det är väl som han sa i sin Solo revy att likheterna med erkigheten är för stora att det inte går att maskera som något annat.

Spargrisarna kan rädda världen får av mig 3 av 5 figurer i betyg. Det är inte ett dåligt betyg, men allt kan inte få 5, det skulle ta bort vitsen. Allt är bra men visst är bättre. Den här revyn har guldkorn, flera stycken faktiskt, men det når ändå inte upp till toppen och å andra sidan är ju toppen väldigt hög så i jämförelse med annat och andra så når denna revy väldigt långt. rate3